Mopo- ja Moottoripyöräkurssien korttiluokat

Alta löydät tiivistetysti eri korttiluokkien erot, kurssien kestot sekä tutkintovaatimukset.


Kevari 16-vuotiaalle – A1-luokka

Opetus: teoriaopetusta vähintään 4 tuntia esimmäistä ajokorttia suorittaessa sekä ajo-opetusta 5 tuntia tai harjoitusluvalla 4 tuntia.

Tutkinto: teoriakoe, käsittelykoe ja ajokoe liikenteessä


18-24 vuotiaille – A2-luokka (max 35 kW)

Luokkaan kuuluvat moottoripyörät, joiden enimmäisteho on 35 kW, teho/painosuhde enintään 0,2 kW/kg ja joita ei ole muunnettu ajoneuvosta, jonka teho on yli kaksi kertaa suurempi.

Opetus: teoriaopetusta vähintään 0 tuntia sekä ajo-opetusta vähintään 5 tuntia (B-kortti pohjalla)

Tutkinto: teoriakoe, käsittelykoe ja ajokoe liikenteessä


Rajoittamaton A-luokka (24v. +)

Opetus: Jos tutkintoa suorittavalla henkilöllä on jo B-luokan ajokortti, teoriaopetusta on vähintään 0 tuntia sekä ajo-opetusta vähintään 5 tuntia.

Tutkinto: Teoriakoe, käsittelykoe ja ajokoe liikenteessä


A1- ja A2-luokan ajokortin korottaminen

Jotta vähintään kaksi vuotta aikaisemmin saadun A1-luokan ajo-oikeus voidaan korottaa A2-luokkaan tai A2-luokan ajo-oikeus A-luokkaan, vaaditaan 2 tuntia teoriaopetusta ja 5 tuntia ajo-opetusta.


Mopokortti, AM120

Opetus: Mopokoulutus sisältää teoriaopetusta 4 tuntia jos kyseessä ensimmäinen ajokortti.Suosittelemme arvioimaan huoltajien kanssa todellisen ajotuntimäärätarpeen.

1.7.2018 voimaan tullut ajokorttilakiuudistus ei velvoita ajamaan ajotunteja, mutta liikenneturvallisuuden kannalta kannattaa arvioida silti niiden tarvetta, jotta nuori pärjää tulevaisuudessa liikenteessä itsenäisesti ja turvallisesti.
(ennen lakiuudistusta pakollisia ajotunteja oli kolme kappaletta)

Ajo-opetusta voi antaa vasta kun oppilas on täyttänyt 15 vuotta.

Tutkinto: Kuljettajantutkintoon teoriakokeeseen pääsee aikaisintaan kuukautta ennen kuin täyttää 15 vuotta.

Kaksipyöräisen mopon tutkinto sisältää teoria- ja käsittelykokeen. Kevyen nelipyörän tutkinto sisältää teoria- ja ajokokeen liikenteessä. Käsittely- tai ajokokeeseen ajan voi varata vasta, kun teoriakoe on hyväksytysti suoritettu.